O koži

Koža je prirodni i ekološki proizvod. Odjevna koža nastaje kao nusproizvod prehrambene industrije (ovca, goveda, koze i sl.). Kože se danas štave prema najstrožim ekološkim mjerilima, a za bojanje i lakiranje se upotrebljavaju boje uglavnom na bazi vode. Također je gospodarski učinak te grane industrije golem.Tisuće radnih mjesta posredno ili neposredno ovise o kožarskoj industriji (kožarstvo, obuća, galanterija, zaštitna odjeća i sl.). Odjeća od kože rado se nosi u cijelom svijetu od najstarijih vremena. Mikroklimu koja se stvara ispod kože još uvijek nije moguće proizvesti umjetnim materijalima.

Koža ima izvrsna termička svojstva s time da zadržava toplinu a propušta znoj i vlagu. Trajnost i ljepota tih proizvoda je mnogostruko veća nego kod umjetnih materijala (razna pletiva od umjetnih vlakana).

Kako održavati proizvode od kože?

Kožne jakne se mogu glačati kroz pamučnu krpu s prave strane umjerenom temperaturom glačalom bez pare.
Kožne jakne se mogu oprati. U mlaku vodi potrebno je staviti nekoliko kapi sredstva za pranje suđa (npr. Čarli) te je tako natopljenom moguće oprati i osvježiti sve napirane (glatko lakirane) kože. To vrijedi za jakne, namještaj, galanteriju i sl.
Kožne i krznene stvari nikako se ne smiju čuvati u najlonu – to su prirodni proizvodi koji trebaju zraka.


Kontaktne informacije